Vad krävs för godkänd OVK?

Vad krävs för godkänd OVK?

Något som är väsentligt att göra om man bor i en byggnad med ett ventilationssystem, eller vilken byggnad som helst för den delen, är en obligatorisk ventilationskontroll – eller en OVK som förkortningen blir. Det innebär att man kontrollerar ventilationen i en byggnad för att säkerställa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemet fungerar som det ska. Det finns många saker att säga om en OVK, men vi ska försöka att förklara den så kortfattat som möjligt så att du kan vara säker på vad som krävs för att bli godkänd.

Vem får göra OVK?

En OVK ska beställas av personen eller föreningen som äger byggnaden. Det är alltså ägarens ansvar att se till så att kontrollen blir gjord, och att en icke godkänd kontroll blir åtgärdad. När man beställer en OVK ska man göra det av en besiktningsman som är rätt kunskaper kring ventilation, alltså en sakkunnig funktionskontrollant.

Det har varit ett krav sedan 1991 att genomföra regelbundna OVK:er och tidigare protokoll för byggnader bör finnas förvarade hos kommunen. Om du ska flytta in i en ny bostad, eller köpa en fastighet, bör du alltså kunna hitta tidigare protokoll hos byggnadsnämnden eller på kommunen.

image(1)

Hur ofta görs en OVK?

Beroende på vilken typ av fastighet det handlar om kan tidsintervallerna för OVK variera. Det krävs ofta mer regelbundna kontroller för byggnader där många människor vistas, medan byggnader där människor i regel inte vistas lika mycket inte behöver kontroller i samma utsträckning. I skolor till exempel, krävs kontroller vart tredje år, medan flerbostadshus generellt sett ska kontrolleras vart sjätte år. 

Om du vill veta vad som gäller för din fastighet kan du hitta all information på Boverket. Där finns både information om hur kontrollen ska gå till finns, samt information om hur ofta den ska göras beroende på fastigheten.

 

FÅ KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG

Beskriv ditt ärende & lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så kommer en av ventilation konsulter kontakta dig.

 •  Erfarna medarbetare
 •  Kostnadsfri besök och offert
 •  Konkurrenskraftiga priser

  Skicka in din förfrågan

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

  Vad krävs för att OVK ska bli godkänd?

  Det finns flera saker som ska kontrolleras vid en OVK. Bland annat behöver ventilationssystemet kontrolleras för mögel, fukt och föroreningar. Det ska finnas tillgängliga instruktioner för systemet att få tag på i fastigheten, och man ska även kontrollera att ventilationssystemet fungerar som det ska.

  På den första besiktningen ska man dessutom kontrollera att alla funktioner hos ventilationssystemet stämmer överens med föreskrifterna. Och vid återkommande besiktningar ska man kontrollera att funktionerna stämmer överens med hur föreskrifterna såg ut när systemet sattes i bruk, samt vilka åtgärder man kan ta för att förbättra ventilationssystemet för att få en bättre luftkvalitet.

  När OVK har genomförts är det kontrollanten som skickar in protokollet till kommunen som registrerar det i sina databaser. Kontrollanten meddelar på en gång om OVK är godkänd eller inte, och om inte behöver felen åtgärdas och beskrivningen göras om på nytt. Om du vill läsa mer om ventilation och tillhörande fakta kan du hitta mer information hos oss på Hemluft! Vi är proffs på ventilation sedan 40 år tillbaka och har all erfarenhet som krävs för att besvara dina frågor och funderingar.

  Kontakta Oss

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.