Luftbehandlingsaggregat för villan: Andas ren luft och spara energi

Luftbehandlingsaggregat för villan: Andas ren luft och spara energi

Luftbehandlingsaggregat för villan: Andas ren luft och spara energi med ett ventilationsaggregat med FTX-system. För din bostad är det viktigt att välja det bästa alternativet för en bra inomhusmiljö. Ett FTX-system med plattvärmeväxlare ger dig flexibilitet och får dig att återvinna värmen på ett väldigt bra sätt. I hemmet eller på kontor är ett luftbehandlingsaggregat ett bra val för att säkerställa ett bra inomhusklimat.

LBA med kanalsystem passar även för lägenheter och flerbostadshus där det krävs en flexibel lösning för till- och frånluftsventilation. Det innebär att du kan ha separat styrning för rum och garaget, vilket ger dig större flexibilitet och kontroll över din inomhusmiljö.

Vad är ett luftbehandlingsaggregat för villan?

Luftbehandlingsaggregat (LBA) är ett ventilationssystem som renar, värmer, kyler och distribuerar luft i din villa. De finns i olika typer, varav den vanligaste för villor är FTX-aggregat (Friskluft från Till- och Frånluft).

FTX-aggregat fungerar på följande sätt:

 1. Frånluft: Luften från bostaden sugs in i aggregatet via frånluftsdon placerade i kök, badrum och tvättstuga.
 2. Filtrering: Luften renas från damm, pollen och andra partiklar med hjälp av filter.
 3. Värmeåtervinning: Värmeenergin ur frånluften överförs till den nya, friska tilluften via en värmeväxlare.
 4. Tilluft: Den förvärmda tilluften leds in i bostaden via tilluftsdon placerade i sovrum och vardagsrum.
 5. Behovsstyrning (kan förekomma): Vissa FTX-aggregat kan anpassa ventilationen efter luftkvalitet och närvaro i huset.

Fördelar med luftbehandlingsaggregat för villan

Att installera ett luftbehandlingsaggregat i din villa ger dig flera fördelar:

 • Förbättrad luftkvalitet: LBA filtrerar bort damm, pollen och andra luftföroreningar, vilket skapar en hälsosammare inomhusmiljö. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för allergiker och astmatiker.
 • Minskad risk för fukt och mögel: Genom att kontinuerligt byta ut luften i huset minskar risken för fuktproblem och mögelbildning.
 • Jämnare temperatur och bättre komfort: FTX-aggregat återvinner värme från frånluften för att förvärma tilluften. Detta ger en behagligare inomhusmiljö utan drag och kalla golv.
 • Lägre energikostnader: Återvinning av värmeenergi minskar behovet av att värma upp tilluften med hjälp av ditt värmepump- eller värmesystem. Detta kan leda till lägre energikostnader, särskilt under kalla vintermånader.
 • Tystare hem: moderna LBA har låg ljudnivå, vilket bidrar till en tystare och mer avkopplande boendemiljö.

Olika typer av luftbehandlingsaggregat för villor

Det finns olika typer av LBA anpassade för olika behov. Här är några av de vanligaste:

 • FTX-aggregat: Som beskrivet ovan är FTX-aggregat den vanligaste typen för villor. De återvinner värme och ger en balanserad ventilation med till- och frånluft.
 • Fläktluftdon (FLVP): FLVP hämtar frisk luft utifrån och filtrerar den innan den distribueras i huset. De återvinner dock inte värme.
 • Frånluftsventilation (FLV): FLV tar bort förorenad luft från huset men tillför inte frisk luft. De är mindre vanliga i moderna hus då de inte ger en balanserad ventilation.

Förutom dessa typer finns även LBA med funktioner som fuktighetsåtervinning, bypassfunktion (för sommarperioder) och behovsstyrning.

Välja rätt luftbehandlingsaggregat för din villa

 • Budget: Luftbehandlingsaggregat finns i olika prisklasser. Både inköp och installation ska tas med i beräkningen.
 • Behov av extra funktioner: Vill du ha funktioner som fuktighetsåtervinning eller behovsstyrning?

Kostnad och besparing med luftbehandlingsaggregat

Investeringskostnaden för ett luftbehandlingsaggregat varierar beroende på typ av aggregat, storlek och funktioner. Generellt sett är FTX-aggregat den dyraste typen. Men de lägre energikostnaderna gör oftast att investeringen betalar sig relativt snabbt. Besparingspotentialen beror på flera faktorer såsom:

 • Husets storlek och uppvärmningsbehov
 • Tidigare energianvändning
 • Valt LBA:s typ, verkningsgrad och energikonsumtion
 • Elpris

Det är alltid rekommenderat att göra en individuell beräkning för ditt hus för att se på den exakta potentialen för energibesparing. Många tillverkare och installatörer erbjuder hjälp med sådana beräkningar.

Installation av luftbehandlingsaggregat

Installationen av ett LBA bör utföras av en erfaren installatör. De ser till att aggregatet placeras och installeras på rätt sätt för optimal funktion och ventilation i hela huset. Kanalsystemet behöver också dimensioneras och installeras korrekt för att säkerställa god luftfördelning.

Underhåll av luftbehandlingsaggregat

För att säkerställa optimal drift och energieffektivitet behöver ditt LBA regelbundet underhåll. Detta innefattar oftast byte av filter och rengöring av aggregatet enligt tillverkarens rekommendationer.

Statliga stöd för luftbehandlingsaggregat

I vissa fall kan du få statliga stöd för att installera ett luftbehandlingsaggregat. Kontrollera med din kommun eller länsstyrelse för att se vilka bidrag som finns tillgängliga.

Sammanfattning

Att installera ett luftbehandlingsaggregat i din villa är en investering i ett hälsosammare och mer energieffektivt hem. Genom att välja rätt LBA för dina behov och underhålla det regelbundet kan du njuta av fördelar som bättre luftkvalitet, behagligare inomhusmiljö och lägre energikostnader.

Hos Hemluft hjälper vi dig gärna att hitta rätt luftbehandlingsaggregat för din villa. Vi erbjuder rådgivning, dimensionering och installation av LBA från ledande tillverkare. Kontakta oss idag för en gratis offert!

ventilation-underhåll
 

FÅ KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG

Beskriv ditt ärende & lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så kommer en av ventilation konsulter kontakta dig.

 •  Erfarna medarbetare
 •  Kostnadsfri besök och offert
 •  Konkurrenskraftiga priser

  Skicka in din förfrågan

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.