Är det värt att installera FTX?

Är det värt att installera FTX?

De i särklass de vanligaste FTX-aggregaten från 80- och 90-talet är Bahco Minimaster som kunde vara monterat i kökets kryddhylla tillsammans med en spiskåpa, eller Minivent i tvättstugan och Rexovent på vinden. Det finns en uppsjö av ersättare till Bahco och Rexovent på marknaden idag och vi har testat alla under våra +25 år. Vi har kommit fram till att en svensk tillverkare gör de bästa aggregaten med högst tillförlitlighet. Företaget heter Acetec och tillverkar sina aggregat uppe i Älvsbyn och klarar kallt Nordiskt klimat. Aggregaten är välisolerade och tysta med hög värmeåtervinning mer 85%.

Det nya aggregatet som vi rekommenderar är ett litet kompakt med topprestanda, så det blir perfekt i utbyte mot ditt gamla aggregat. Aggregatet är Eurovent-certifierad ”Att finnas men inte höras” har varit ledord för Acetec när de utvecklade aggregatet. Det har lett fram till marknadens tystaste och smidigaste aggregat för lägenheter och villor. Aggregatet är isolerat med 18mm tung blandskumisolering.

 

FÅ KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG

Beskriv ditt ärende & lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så kommer en av ventilation konsulter kontakta dig.

 •  Erfarna medarbetare
 •  Kostnadsfri besök och offert
 •  Konkurrenskraftiga priser

  Skicka in din förfrågan

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

  Fördelar med ett nytt FTX-aggregat från Acetec, jämfört med ditt gamla.

  • De nya aggregaten har högre luftflöden, bättre kapacitet och ca 70% lägre elförbrukning, eftersom ny teknik ger energieffektiva aggregat.
  • Mer än 85% i värmeåtervinning istället för ca 40% för de äldre Bahco aggregaten.
  • Effektiva filter som renar den inkommande luften, de gamla aggregaten har bara ett grovfilter.
  • De nya aggregaten med den nya tekniken har mycket lägre ljudnivå än de äldre aggregaten.

  Här är några av de främsta skälen till varför man ska välja ett nytt FTX aggregat fån Acetec:

  • Bra investering, (ROI) Return on Investment: Flera studier har visat att återbetalningstiden för ett nytt FTX aggregat ligger på 5-10 år. Priset för att installera ett nytt FTX aggregat brukar ligga strax över 50.000kr, efter rotavdrag. Det här är en investering som alla husägare borde göra. Om inte bara för att det är lönsamt, så i varje fall för hälsans skull, framför allt om man vill undvika allergi och astma. Därför är det inte konstigt att även Folkhälsomyndigheten rekommenderar FTX ventilation som en lösning på hälsoproblem relaterade till dålig inomhusluft, såsom radon, allergier, fukt och mögel. Det är den klart bästa lösningen för villor med radon problem.
  • Radon: Enligt Svenska Radonföreningen är den bästa metoden att späda ut radonhalten i inomhusluften genom att förbättra ventilationen och rekommenderar installation av nytt modernt FTX aggregat. Vid FTX-ventilation har den nya luften som tillförs värmts upp i en värmeväxlare av den gamla luften som sugs ut. Det gör att risken för olägenheter av kalldrag minimeras, en risk som annars är stor vid de höga luftflöden som oftast behövs för att späda ut radonhalten tillfredsställande. Eftersom det vid FTX-ventilation återvinns värme ur frånluften är det även en åtgärd som är bra ur energisynpunkt. FTX-ventilation har också fördelar genom att luftkvalitén inomhus blir allmänt bättre.
  • Fukt och mögel: Carl-Eric Hagentoft, professor i byggnadsfysik vid Chalmers University of Technology säger att det är otroligt viktigt att ventilera ut fuktig och dålig luft ur bostaden, då detta är en grogrund för röta och mögelskador som skadar byggnaden och är orsak till väldigt höga reparationskostnader. Det bästa ventilationssystemet är utan tvekan FTX. Dessutom säger han att de nya moderna FTX aggregaten är den bästa lösningen för att få ner höga radonvärden. Det finns även tydliga samband mellan dålig ventilation och allergier och astma. Det är allmänt känt att mögel och bakterier alstras som bäst i fuktig miljö och leder väldigt ofta till allergier och astma. Johnny Lorentzen, docent vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, säger att fukt är en av de främsta källorna till dålig luftkvalitet, detta är alla forskare överens om.
  • Brandrisk: FTX ventilation bidrar till att minimera risken för brand. Detta genom att förhindra ackumulering av gaser och ånga i bostaden, genom mycket bra luftflöden och konstant omsättning av inomhusluften. ”out with the bad air, in with the good air”
  • Energibesparing: FTX ventilation är en av de mest energieffektiva ventilationslösningarna på marknaden idag. Genom att återvinna värme från avluft och använda den för att förvärma friskluften minskar man energikostnaderna markant.
  • Låg elförbrukning: Våra nya moderna FTX aggregat har en dagsförbrukning på mellan 0,8 och 2,2 kWh, för en normal stor villa. Den nya moderna och energieffektiva tekniken ger låg elförbrukning. (En vanlig 40W glödlamp har en elförbrukning på ca 0,96 kWh/dygn)
  • Varmt på vintern och kallt på sommaren: FTX-ventilation slösar inte på dyrbar energi. Ett FTX aggregat återanvänder luften till gratis värme, men även genom att kyla luften när det behövs. Det här ger lägre elkostnader och borgar för en överlägsen energieffektivitet som sparar el och ett hälsosamt och härligt inomhusklimat i din bostad.
  • God inomhusmiljö: FTX ventilation har en hög filtreringsgrad som bidrar till en ren och frisk inomhusmiljö. Genom att filtrera bort partiklar och föroreningar minskar man risken för allergier och andra sjukdomar.
  • Flexibilitet: FTX ventilationssystem är mycket flexibla och kan anpassas till olika typer av byggnader och användningsområden. Man kan välja olika typer av luftflöden och kontrollsystem för att uppfylla specifika behov.
  • Ljudnivå: FTX ventilation är en av de tystaste ventilationslösningarna på marknaden. Detta beror på att ventilationsaggregatet ofta placeras på vinden i huset eller i teknikrum, vilket minskar ljudnivån inomhus.
  • Lång livslängd: FTX ventilationssystem är konstruerade för att vara hållbara och ha en lång livslängd. Detta innebär att man får en ventilationslösning som är kostnadseffektiv och hållbar på lång sikt.
   

  FÅ KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG

  Beskriv ditt ärende & lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så kommer en av ventilation konsulter kontakta dig.

  •  Erfarna medarbetare
  •  Kostnadsfri besök och offert
  •  Konkurrenskraftiga priser

   Skicka in din förfrågan

   Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

   No Comments

   Sorry, the comment form is closed at this time.