Är det dags att byta ut ditt gamla Bahco aggregat?

Är det dags att byta ut ditt gamla Bahco aggregat?

Är det dags att byta ut ditt gamla Bahco aggregat?

Bahco Minimaster och Bahco Minivent är de allra vanligaste FTX-aggregaten från 80 och 90-talet. Det här är skillnaden mellan ett gammalt Bahco aggregat och ett nytt modernt FTX-aggregat med den senaste tekniken. Här går vi igenom vilka olika Bahco aggregat som finns och vilka ersättare som finns på marknaden. Du får veta vilka alternativ du har och ifall du kan flytta aggregatets placering, exempelvis om det sitter placerat i kök eller tvättstuga.

Det är cirka 33 år sedan man började installera de första Bahco aggregaten. Då förstår man att utvecklingen, tekniken och aggregaten förändrats rejält till det bättre. Många bostäder har fortfarande kvar sina gamla Bahco Minimaster, både Bahco FTX-aggregat och Bahco ACJ luftvärmeaggregat. De här aggregaten borde ha bytts ut för tio, femton år sedan. Det är aldrig för sent att byta ut ditt Bahco aggregat det kanske till och med är till din fördel. Tillverkarna är idag mycket snabbare på uppdatera sina aggregat och mycket oftare än vad man gjorde för 10–15 år sedan.
mekanisk-frånluft-installation-
Bahco Minimaster sitter ofta i kök ovanför spisen. Aggregatet har en integrerad spiskåpa undertill som fångar upp matoset via aggregatet.
Vill du så kan du ersätta Bahco Minimaster med ett nytt modernt aggregat med den senaste tekniken och ha samma placering i köket. Vill du ha nytt köksaggregat och är mån om en bra design, då ska du köpa aggregat och kåpa från antingen Acetec, Swegon eller FläktWoods. Vi hjälper dig att välja rätt!
Många väljer att riva ut aggregatet från köket och placera det nya på vinden. När du beställer nytt aggregat med montage på vinden, så är det viktigt att det är isolerat och anpassat för att monteras på en kall vind. Viktigt är att välja rätt typ av aggregat som också är dimensionerat för bostadens storlek. Den här typen av installation brukar landa på mellan 65.000–75.000 kr inkl moms, efter rotavdrag. Imkanalen/kökskanalen separeras då från aggregatet som innebär att köksfläkten separeras helt från aggregatet. Det betyder att du kan välja en köksfläkt med inbyggd motor och välja den design och utförande som du föredrar.
Om du vill flytta upp aggregatet till vinden? Kontakta oss så tar vi reda på om det är möjligt att genomföra. info@hemluft.se
Det är viktigt med ett platsbesök i din bostad innan du tar beslut att riva ut ditt gamla köksaggregat. Hursomhelst så finns det många nya aggregatet som kan ersätta ditt gamla Bahco Minimaster även om du vill behålla placeringen i köket.

 

Bahco Minivent sitter oftast i tvättstugan eller förråd eller annat utrymme. Ett gammalt Bahco Minivent är ett FTX-aggregat som betjänar våtutrymmen och toalett med frånluft och tilluft i sovrum, allrum mm. Imkanalen/kökskanalen är separerad. Det här innebär att det lätt går att hitta en ersättare och byta ut aggregatet på samma position som det gamla. Vill man så kan man även flytta upp det och montera det på vinden, om rätt förutsättningar finns. Det finns en uppsjö av moderna aggregat med den nya tekniken som ersättare till Bahco Minivent.

 

Bahco ACJ är ett äldre luftvärmeaggregat. Det är alltså ett system för luftburen värme som betjänar huset med uppvärmd luft. Det finns luftvärmeaggregat som värmer med elbatteri eller vattenbatteri, men flesta värms upp genom ett elbatteri. Bahco ACJ fungerar inte för installation på en kall vind eftersom det inte har sådan isolering, vanligast är att de är monterade inomhus i t.ex tvättstugor. Mer specifikt brukar de ofta sitta upphängda i taket i tvättstugan. Det här aggregatet är oftast sammankopplat med ett Bahco minivent aggregat eller en Bahco minimaster. ACJ luftvärmeaggregat sitter innan luften kommer in i huset. Den tar tillluftent från FTX-aggregatet och värmer upp och filtrerar luften ytterligare och skjuter sedan ut den varma luften och fördelas ut i hela bostaden.
 
Det finns två ersättare för luftvärmeaggregatet Bahco ACJ på marknaden. Swegons Combiwin och FläkWoods ACJB. När du byter ut ditt gamla Bahco ACJ så är resultatet en mycket lägre energiförbrukning/elförbrukning, högre värme kapacitet, renare filtrerad luft och en lägre ljudnivå.
Att börja försöka reparera och serva ett äldre aggregat kan också föra med sig följdfel och sluta med på tok för höga kostnader för ett gammalt och omodernt aggregat. Eftersom det finns väldigt få reservdelar till Bahco aggregaten lönar det sig i stället att byta ut ditt gamla mot ett nytt aggregat. Vi hjälper dig! info@hemluft.se
 

FÅ KOSTNADSFRITT PRISFÖRSLAG

Beskriv ditt ärende & lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så kommer en av ventilation konsulter kontakta dig.

 •  Erfarna medarbetare
 •  Kostnadsfri besök och offert
 •  Konkurrenskraftiga priser

  Skicka in din förfrågan

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

  Fördelar med ett nytt FTX-aggregat jämfört med ett gammalt Bacho.

  • Ca 70% mindre elförbrukning.
  • Mer än 86% i värmeåtervinning istället för ca 40-50% för de äldre Bahco aggregaten.
  • Effektiva F7-filter som renar 99,98% av den inkommande luften, de gamla Bahco aggregaten har bara ett grovfilter.
  • De nya aggregaten med den nya tekniken har mycket lägre ljudnivå än de äldre Bahco aggregaten. Alltså väldigt tysta.
  • De nya aggregaten har högre luftflöden, bättre kapacitet och ca 70% lägre elförbrukning, eftersom ny teknik ger energieffektiva aggregat.
   
  Vill du byta ut din Bahco Minimaster mot ett nytt modernt aggregat? Maila oss info@hemluft.se så bokar vi in ett besök på plats!
  Bahco aggregaten har visat sig vara otroligt hållbara genom åren.
  Men har nu kommit till en punkt då det börjar kosta mycket pengar att reparera. Att byta en fläktmotor när de gått sönder, börjar låta illa, då kan man byta fläktmotorer. Men det kostar ca 10 000 kr efter rotavdrag per fläktmotor och då byter man alltid både tilluftsfläkten och frånluftsfläkten. När det är gjort kan man förhoppningsvis köra vidare med samma gamla Bahco aggregat lite längre. Är man känslig för dålig luft, kanske pollenallergiker eller astmatiker, då bör man definitivt investera i ett nytt FTX-aggregat omgående då de nya aggregaten har bättre filter, högre luftflöden och med andra ord ger mycket bättre inomhusluft.
   
  Bahco är numera Fläktgroup.
  Idag finns inte Bahco Minimaster kvar, de är uppköpta och genom en rad olika förvärv i slutändan blivit företaget Fläktgroup eller som många känner till FläktWoods. Vill man fortsätta med Fläktgroup så har de ersättningsaggregat i en serie aggregat som finns i olika storlekar. De har även luftvärmeaggregat ACJB samt köksaggregat med tillhörande spiskåpor. Det finns dock många andra tillverkare som erbjuder ersättningsaggregat och många av dem lyckats riktigt bra med att ta fram moderna aggregat som ersättare. Fläktgroup är alltså inte de enda tillverkande företag som har ersättningsaggregat till ditt gamla Bahco aggregat. Kontakta oss så hjälper vi dig att välj rätt! info@hemluft.se

  Kontakta Oss

  No Comments

  Sorry, the comment form is closed at this time.